شرکت سهامی خاص شرکتی است که سرمایه آن به عنوان سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها در شرکت می باشد.
به عبارت دیگر شرکت سهامی شرکتی است که با تجمع و سرمایه گذاری مشترک حداقل سه شخص حقیقی(حقوقی) برای شرکت سهامی خاص و دو شخص حقیقی (حقوقی) برای شرکت سهامی عام، در جهت اشتغال به موضوعی خاص برای کسب سود و منفعت از طریق عملیات بازرگانی و یا تولیدی و با خدماتی و غیره تشکیل می شود.
اگر موسسین قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام مردم تامین نمایند، شرکت سهامی عام و درصورتیکه کلیه سرمایه شرکت را خودشان بطور مستقیم تامین، شرکت سهامی خاص نامیده می شود.
شرکت های سهامی به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
طریقه ثبت شرکت سهامی:
برای تاسیس و ثبت شرکت سهامی عام سرمایه شرکت نباید از پنج میلیون ریال و سرمایه شرکت سهامی خاص نباید از یک میلیون ریال کمتر باشد.
در تاسیس شرکت های سهامی عام موسسین باید حداقل 20 درصد از سرمایه شرکت را تعهد نمایند و حداقل 35 درصد از 20 درصد تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس ، نزد یکی از بانک ها سپرده و سپس اظهارنامه ای به ضمیمه طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام که به امضا کلیه موسسین رسیده باشد به اداره ثبت شرکت ها در تهران و در شهرستانها به دایره ثبت شرکت ها و در جایی که دایره ثبت شرکت ها وجود ندارد به اداره ثبت اسناد و املاک تسلیم و رسید آن را دریافت نماییند.
چنانچه قسمتی از تعهد موسسین بصورت غیرنقدی باشد ، باید عین آن و یا مدارک مالکیت آن را در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی حساب باز شده است ، تودیع و گواهی بانک را به ضمیمه اظهارنامه و ضمائم آنرا به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم نمایند.
اظهارنامه ای که موسسین باید آن را پر و امضا نمایند در نهایت به اداره ثبت شرکت ها تحویل داده شود میبایست شامل موضوعات زیر باشد:
- نام شرکت
- مشخصات و اقامتگاه موسسین شرکت ها
- موضوع شرکت
- مبلغ سرمایه شرکت و تعیین میزان نقدی و غیر نقدی آن
- تعداد سهام بانام و بی نام و مبلغ اسمی آنها و تعیین میزان سهام ممتاز (درصورت وجود)
- میزان تعهد هریک از موسسین و مبلغی که پرداخت کرده اند.
- مرکز اصلی شرکت
- مدت شرکت (محدود یا نامحدود)
[WPSM_SERVICEBOX id=768]